Koningsdag 2024

Op 27 april 2024 is het zover: Koningsdag. Sinds 2014 vieren we Koningsdag in Nederland op 27 april. Dat betekent voor heel veel mensen in Nederland een vrije dag waarop we massaal vrijmarkten, festivals en feestjes bezoeken en ons allemaal in oranje kleding steken.

Koningsdag deals 2024

U kunt natuurlijk naar de rommelmarkt of vrijmarkt bij u in de buurt koopjes gaan scoren, maar er zijn ook diverse webshops die speciale Koningsdag aanbiedingen en Koningsdag kortingen hebben. Welke webshops en merken zijn dat? U vindt ze in het onderstaande logo overzicht. Klik op het logo en profiteer direct van de Koningsdag deal 2024.

Woningsdag 2020

Door het COVID-19 / Corona virus ging Koningsdag 2020 zoals we dat elk jaar kennen helaas niet door, maar er waren diverse creatieve alternatieven bedacht. Zo werd Koningsdag ook wel Woningsdag genoemd, omdat we ten slotte met zijn allen binnen moesten blijven. De Koningsdag aanbiedingen waren dus vervangen voor Woningsdag aanbiedingen. De Woningsdag kortingen kon u online scoren bij diverse webshops. Uiteraard spelen de merken en webshops met artikelen voor uw woning hier ook op in, maar er waren nog veel meer mooie merken en webshops die hier aan meedoen. U vindt ze in ons overzicht.

Maar er gebeurde nog veel meer:

 • Balkoningsdag: Het reclamebureau 180 Kingsday heeft een manier bedacht om toch met vrienden Koningsdag te vieren. Een leuk feestje, maar dan wel vanaf uw eigen balkon. Er zijn al ruim 2.000 aanmeldingen en counting. Wat is de bedoeling? Versier uw buitenruimte / balkon in het oranje en de driekleur rood, wit, blauw. Het start om 12.00u met een livestream waarbij diverse optredens zijn. Om 13.00u is er een proost op de verjaardag van de koning, vanaf uw balkon uiteraard.
 • Virtual Reality op de Dam: er is een Virtual Reality (VR) omgeving gemaakt voor het Kingsday VR Festival op de Dam. Entree 7,50 euro. Tijd: van 20.00 tot 23.00 uur. Geef de koning digitaal een hand en bestel virtueel een biertje bij de bar. De opbrengst is voor de Voedselbank.
 • Er is een silent disco in de Zachariass Jansestraat
 • Café De Blaffende Vis onthuld middernacht een Koningsdagbeeld. Digitaal te volgen vanuit huis.

Wanneer is Koningsdag 2023?

Wat is dé Koningsdag datum? In 2023 vieren we Koningsdag op 27 april 2023. Koningsdag is altijd op dezelfde datum en daardoor valt het elk jaar op een andere dag in de week. De enige uitzondering is: als Koningsdag op een zondag valt. Dan wordt het een dag eerder gevierd. In 2023 valt het op een donderdag dus is het Koningsdag 2023 op donderdag 27 april. Dat betekent een extra vrije dag. Als het namelijk in het weekend valt levert het ons allemaal geen extra vrije dag op en hebben we in dat op zicht pech.

Wanneer is het de komende jaren Koningsdag?

 • Koningsdag 2020 viel op maandag 27 april
 • Koningsdag 2021 viel op dinsdag 27 april
 • Koningsdag 2022 viel op woensdag 27 april
 • Koningsdag 2023 viel op donderdag 27 april
 • Koningsdag 2024 valt op zaterdag 27 april
 • Koningsdag 2025 valt op zondag 27 april, dus wordt het gevierd op zaterdag 26 april.
 • Koningsdag 2026 valt op maandag 27 april
 • Koningsdag 2027 valt op dinsdag 27 april
 • Koningsdag 2028 valt op donderdag 27 april

Waar is Koningsdag 2024?

Uiteraard is het in heel Nederland Koningsdag, maar waar gaat de vorst op deze dag naartoe? Elk jaar brengt het Koningshuis (Koning Willem Alexander en Koningin Maxima) een bezoek aan een of meerdere gemeentes om met ons allemaal deze feestdag te vieren.

Koningsdag 2024 zal worden gevierd in: volgt nog.

Waar kwam de Koning de afgelopen jaren?

 • Koningsdag 2022 werd gevierd in Maastricht.
 • Koningsdag 2020 werd niet gevierd in een stad door het Corona / Covid-19 virus.
 • Koningsdag 2019 werd gevierd in Amersfoort
 • Koningsdag 2018 werd gevierd in Groningen
 • Koningsdag 2017 werd gevierd in Tilburg
 • Koningsdag 2016 werd gevierd in Zwolle
 • Koningsdag 2015 werd gevierd in Dordrecht
 • Koningsdag 2014 werd gevierd in De Rijp en Amstelveen

Sinds wanneer Koningsdag?

Sinds 2014 wordt er Koningsdag gevierd in ons land. In de jaren daarvoor was het een Koninginnedag (van 1891 tot 2013, vanaf Koningin Wilhelmina tot en met Koningin Beatrix) en nog verder daarvoor was het een Prinsessen dag (van 1885 tot 1890).

Tijdens de regeerperiode van Koningin Wilhelmina werd deze feestdag gevierd op 31 augustus, op haar verjaardag zelf. Toen Juliana onze Koningin werd werd deze dag verplaatst naar de geboortedag van haar, namelijk 30 april. Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen naar 31 januari (haar geboortedag) en de nationale feestdag gewoon op 30 april te behouden.

Koningsnacht

De nacht voor Koningsdag noemen we Koningsnacht. Er wordt in deze nacht al flink veel feest gevierd. Er zijn allerlei speciale Koningsnacht feesten in alle steden en dorpen. Discotheken, kroegen en barretjes pakken flink uit, van Amsterdam tot Groningen en van Maastricht tot Rotterdam.

Lintjesregen

Elk jaar worden er aan de vooravond van Koningsdag ook lintjes uitgereikt. De koninklijke onderscheidingen worden op deze dag uitgereikt. Ook hiervoor geldt: als de dag voor Koningsdag een zondag is dan gebeurt het op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Vrijmarkt

Een vrijmarkt wordt ook wel een rommelmarkt genoemd. Wat is een vrijmarkt? Op deze dag mogen we op heel veel steden en dorpen in Nederland handelswaar verkopen. Oftewel, welke spullen heeft u in huis die u wel wilt verkopen? Oud speelgoed, een fiets die niet meer gebruikt wordt of meubilair? Het kan allemaal verkocht worden. De straten staan vol met kleedjes en mensen die hun spullen proberen te verkopen. Vaak wordt er flink onderhandeld over de prijs, wat ook weer zijn charme heeft op deze dag. U kunt dus flink wat koopjes op de kop tikken tijdens de vrijmarkt. In onder andere Amsterdam is altijd een grote vrijmarkt.

Heeft u Black Friday dus gemist? Dan is deze dag in april een mooi moment om toch nog weer wat koopjes op de kop te tikken.