Bevrijdingsdag 2024

Bevrijdingsdag is niet echt een kortingsdag, maar een nationale feestdag. Eens per 5 jaar is het ook een vrije dag voor iedereen in ons land. Toch zijn er genoeg mooie merken en webshops die een Bevrijdingsdag deal hebben. Dat betekent Bevrijdingsdag korting. Wij hebben ze voor u verzameld.

Bevrijdingsdag aanbiedingen

Direct profiteren van de leukste Bevrijdingsdag aanbiedingen? Klik op het logo van uw favoriete winkel en pak de Bevrijdingsdag korting.

Bevrijdingsdag deals

Het is niet een echte kortingsdag, maar er zijn altijd wel winkels en merken die u een speciale aanbieding aanbieden op deze nationale feestdag. Winkels die dit eerder wel eens hebben gedaan zijn bijvoorbeeld: Lookfantastic, GAMMA, Nelson, Shoemixx en diverse anderen. Dat is extra mooi meegenomen. Zeker als u bijvoorbeeld nog wat moet scoren voor Moederdag in mei.

Wat is Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is onze nationale feestdag op 5 mei. Op deze dag wordt de bevrijding ons land gevierd. Van 1940 tot 1945 was de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei staan we met zijn allen stil bij onze grootste waardes: vrijheid, democratie en mensenrechten. Dat betekent dat het elk jaar op 5 mei groot feest is met allerlei festiviteiten in ons land. De organisatie is in handen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Elke stad en plaats heeft wel zijn eigen activiteitenprogramma met standaard veel muziekfestiviteiten. Er zijn dan ook elk jaar diverse Bevrijdingsfestivals.

Bevrijdingsfestivals

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei wordt gevierd in 14 provinciale steden. Allemaal hebben ze een Bevrijdingsfestival. Diverse bekende festivals trekken elk jaar een hoop bezoekers, zoals: Bevrijdingspop in Haarlem, Bevrijdingsfestival Zwolle en het Bevrijdingsevenement in Wageningen. Maar er zijn er nog veel meer in onder andere: Groningen, Rotterdam, Almere, Roermond, Den Bosch, Utrecht, Leeuwarden, Den Haag, Assen en Zwolle, Amsterdam.

5 mei concert

De Bevrijdingsdag wordt elk jaar afgesloten met het 5 mei concert in Amsterdam. Dit wordt georganiseerd vanaf een podium op de brug naast het Koninklijk Theater Carré aan de Amstel in Amsterdam. Bij dit concert zijn de Koning en Koningin aanwezig. Er wordt als vaste prik afgesloten met het nummer We’ll meet again van Vera Lynn. Bij dat nummer varen de Koning en Koningin weg met hun boot.

Is Bevrijdingsdag een vrije dag?

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag in ons land, maar niet iedereen is vrij. In de meeste cao’s staat dat 5 mei alleen in de lustrumjaren – om de 5 jaar – een betaalde vrije dag is. Er zijn dus wel veel Nederlanders vrij op 5 mei eens in de 5 jaar. Maar er zijn ook bedrijven bekend die hun werknemers wel elk jaar vrij geven op deze dag. Het gaat hier dan om de verplichte vrije dagen die werkgevers naar eigen inzicht kunnen toewijzen aan een datum. Voor kinderen geldt vaak dat ze vrij zijn op 5 mei, omdat deze datum meestal valt in de meivakantie.

Wanneer is Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is elk jaar op 5 mei. Dat betekent dat het wel elk jaar op een andere dag in de week kan zijn. Soms valt het in het weekend en soms doordeweeks. De komende jaren is Bevrijdingsdag op de onderstaande dagen:

  • Bevrijdingsdag 2020 was op dinsdag 5 mei en is een vrije dag voor ons allemaal.
  • Bevrijdingsdag 2021 was op woensdag 5 mei
  • Bevrijdingsdag 2022 was op donderdag 5 mei
  • Bevrijdingsdag 2023 was op vrijdag 5 mei
  • Bevrijdingsdag 2024 is op zondag 5 mei
  • Bevrijdingsdag 2025 is op maandag 5 mei en is een vrije dag voor ons allemaal.

Dodenherdenking

De dag voor Bevrijdingsdag (5 mei) is Dodenherdenking. Tijdens Dodenherdenking herdenken we alle omgekomen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in het hele land herdenkingen georganiseerd. Het nationaal comité 4 en 5 mei organiseert de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, waar de Koning en Koningin bij aanwezig zijn. Om 20.00 uur precies zijn we met zijn allen 2 minuten stil in Nederland om te gedenken.