Wat is Black Friday?

Heeft u weleens gehoord over Black Friday, maar weet u niet precies wat het is? Dat geeft niet, want u bent niet de enige. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving. Op deze dag beginnen de Amerikanen met het doen van inkopen voor de kerst. Veel Amerikanen zijn ook vrij op deze dag en in een heleboel staten van Amerika is dit inmiddels ook een officiële feestdag geworden. Omdat er op deze dag zoveel Amerikanen starten met het doen van kerstinkopen bieden de winkeliers producten aan met hele hoge kortingen. De kortingen zijn hierbij zo hoog zodat u de producten de rest van het jaar niet zo goedkoop kunt kopen. Voor consumenten is het daardoor extra interessant om op deze dag te starten met het kopen van cadeaus en op deze manier te profiteren van Black Friday deals en aanbiedingen.

Bekijk alle Black Friday Deals

Black Friday is altijd op de dag na Thanksgiving

Dit jaar, in 2023, valt Zwarte Vrijdag op vrijdag 24 november. Zoals we al even omschreven hangt deze dag samen met het Amerikaanse Thanksgiving. In Nederland is Thanksgiving geen echte feestdag, maar in Amerika wordt deze dag uitgebreid gevierd op de vierde donderdag in November. De dag na Thanksgiving gaan de meeste Amerikanen al inkopen doen voor de kerst, deze dag wordt Black Friday genoemd. De meeste winkels geven op deze dag flinke kortingen op bepaalde producten, deze kortingen gelden maar 1 dag waardoor de klanten die twijfelen sneller het product zullen kopen en de winkeliers uiteindelijk meer verkopen, meer bekendheid krijgen en meer winst maken.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Daarover gaan meerdere theorieën in de rondte. Een bekende theorie is die waarin wordt benoemd dat de week van Black Friday de eerste week is waarin de winkeliers “zwarte cijfers” kunnen schrijven. Oftewel de eerste week waarin ze winst maken in het jaar. Verliezen werden vroeger letterlijk in rode cijfers opgeschreven en winsten met zwarte cijfers. Door de hoge omzet en de vele aankopen tijdens Black Friday wordt er op deze dag ook flink winst gemaakt door de winkeliers en dus kan er met zwarte cijfers geschreven worden. Of dit ook echt zo is is de de vraag, want winkeliers maken natuurlijk ook wel in andere weken in het jaar winst.

Black Friday in het nieuws

De Nederlanders kennen Black Friday voornamelijk vanuit het nieuws. Iedereen kent de beelden wel van rijen mensen die al uren voor de winkel staan te wachten voordat deze open gaat. Degene die als eerste binnen is heeft de meeste kans om de aanbieding nog te pakken te krijgen. Vaak gaat dit gepaard met verdrukkingen en gevechten (op de getoonde beelden in het nieuws). Het is ook niet uitzonderlijk dat er in het verleden wel eens mensen overleden aan de verwondingen van verdrukking of vertrapping door een koopzieke menigte. Tegenwoordig is het gelukkig steeds makkelijker (en veiliger) om te profiteren van de speciale aanbiedingen van Black Friday; steeds meer webwinkels doen ook mee met de extreme aanbiedingen op deze ene dag. Hierdoor hoeft u de deur niet uit en hoeft u ook geen uren in de kou voor uw favoriete winkel te staan voor dat ene speciale product voor een spot goedkope prijs.

Black Friday Amerika

De Black Friday deals en aanbiedingen zijn vaak zo goed dat er op deze Zwarte Vrijdag lange rijen ontstaan van mensen die wachten tot ze kunnen profiteren van de korting. In Amerika zijn er taferelen bekend waarbij mensen al enkele nachten en dagen van tevoren voor de winkel slapen waar ze willen scoren bij het doen van inkopen. Of ze zetten hun auto op een strategische plek ruim van tevoren zodat ze niet ver hoeven te sjouwen en slepen met de aankopen tijdens Black Friday. En als de deuren dan eindelijk opengaan midden in de nacht om 00.00 tijdens Black Friday dan valt men bijna over elkaar heen. De videos kent u misschien wel waarin men met elkaar op de vuist gaat voor die ene nieuwe TV of dat nieuwe paar schoenen in hun maat. Of ze trekken het uit elkaars handen.

Black Friday Nederland

Black Friday Nederland gaat er gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe. Sinds 2015 begint deze zwarte vrijdag ook in Nederland bekender te worden. Dit komt vooral doordat grote merken zoals Bol.com, BCC, MediaMarkt en Wehkamp hieraan mee gingen doen. Sindsdien is het elk jaar bekender, groter en beter geworden. In Nederland geen gekke taferelen zoals in Amerika. Geen extreem lange rijen voor de deur of vechtpartijen, maar wel veel korting. In Nederland kunt u onder andere online heel makkelijk en eenvoudig profiteren van de beste deals en hoogste korting. De aanbiedingen zijn vaak ook langer geldig dan slechts 1 dag en duren vaak tot de maandag na het weekend: de Cyber Monday. In totaal heeft u dus meerdere dagen om te profiteren van de korting. Benieuwd naar de Black Friday winkels van deze editie?

Omdat Black Friday vlak voor de kerst valt, is er veel animo voor goedkope producten. Kerst is in Europa ook een populaire feestdag die gevierd wordt met veel eten en cadeaus, vandaar dat de Amerikaanse traditie van Black Friday ook naar ons toe overwaait en daar ook gretig gebruik van wordt gemaakt.

Wanneer is Black Friday 2024?

Black Friday is in 2024 op vrijdag 29 november 2024. De afgelopen jaren was Black Friday op:

  • Black Friday 2017: vrijdag 24 november
  • Black Friday 2018: vrijdag 23 november
  • Black Friday 2019: vrijdag 29 november
  • Black Friday 2020: vrijdag 27 november
  • Black Friday 2021: vrijdag 26 november
  • Black Friday 2022: vrijdag 25 november
  • Black Friday 2023: vrijdag 24 november

Wat heeft u aan Black Friday?

Bent u nog niet begonnen met het doen van inkopen voor Sinterklaas of de  Kerst? Dan is dit het ideale moment. Black Friday valt altijd een paar dagen voor Pakjesavond, dus een slimme Sinterklaas kan nog profiteren van de hoogste kortingen van het jaar. Zo kan er meer gekocht worden met hetzelfde budget. En dat is altijd leuk. Maar ook als de Kerstman op zit te letten dan profiteert hij van deze dag en voorkomt hij of zij lastminute stress als het gaat om het doen van kerstinkopen. Door ons overzicht van Black Friday deals in de gaten te houden weet u direct waar u moet zijn op deze online kortingsdag qua shoppen. Zo kunt u meteen uw slag slaan.

Hoge korting

De allerbelangrijkste reden waarom deze dag zo interessant is, is makkelijk: korting! Op deze ene dag in het jaar kunt u de nieuwste producten met een hoge korting kopen of u krijgt extra korting op producten die al in de aanbieding zijn. Korting op korting dus. Wie wil dat nou niet? En dat op allerlei producten: kleding, schoenen, elektronica, Nike producten, adidas producten, Apple producten, speelgoed, boeken, witgoed en nog heel veel meer. De kortingen kunnen soms wel oplopen tot maar liefst 80 of 90%.

Black Friday in het buitenland

Black Friday komt dus van oorsprong uit de Verenigde Staten. Hier is het echt de dag van het jaar als het om shoppen gaat. Maar deze dag begint nu ook zijn weg te vinden naar meerdere landen buiten de VS, zoals Nederland, maar ook België en Duitsland beginnen hieraan mee te doen. Vaak doen webshops als eerste mee en volgen de fysieke winkels later. In Nederland was er in 2017 bijvoorbeeld in Rotterdam speciaal aan meegedaan. Bent u dus op zoek om cadeaus en geschenken voordelig aan te schaffen voor de decembermaand? Dan is er geen twijfel mogelijk: Black Friday it is!

Wilt u als eerste op de hoogte gehouden worden van de beste deals en de hoogste korting? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en houd deze website regelmatig in de gaten.

Bekijk alle Black Friday Deals

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de leukste acties en alle Black Friday Super deals? Volg ons dan ook op Facebook.